Вибір рослин для акваріума

Вибираючи рослини для нового акваріума слід врахувати ряд факторів, таких як розмір дорослої рослини, швидкість росту та розмноження, вимоги до умов утримання, зовнішній вигляд та поєднання між собою, з мешканцями акваріума та з наявним декором.

 У нашому магазині в наявності понад 150 видів акваріумних рослин, як простих, так і рідкісних. Звертайтесь і ми з радістю допоможемо з вибором рослинності, що підходить саме для вашого акваріума як у плані дизайну, так і з огляду на умови утримання.

В першу чергу слід врахувати тип вашого акваріума, це буде повільний травник, акваскейп, розігнаний травник голландського типу або акваріум з ексклюзивними мешканцями, а рослини будуть грати в ньому другорядну роль. Залежно від типу акваріум комплектується необхідним обладнанням, підбираються риби та інші жителі та список відповідних рослин звужується. Так, наприклад, не варто заселяти ніжні рослини в акваріум з агресивними і рослиноїдними цихлідами, що риють грунт, великими сомами або вуалехвостами. З такими мешканцями вживаються жорстколисті види, такі як анубіаси, буцефаландри, криптокорини.

Для успішного вирощування рослин в акваріумі дуже важливо враховувати їх потреби у параметрах води, споживанні поживних речовин та вуглекислого газу (СО2). Різні види вимагають різних умов і тому не всі вони можуть однаково добре почуватися в одному акваріумі. Наприклад блікса японська вимагає велику концентрацію калію у воді, що не завжди підходить буцефаландрам та мохам. Надлишок світла теж необхідний не всім рослинам, але його недолік негативно позначиться на зростанні та зовнішньому вигляді яскравих червоних рослин та грунтопокривних видах, таких як Хеміантус Куба чи Мікрантемум Монте Карло.

Визначившись з типом акваріума і створивши необхідні умови, можна приступати до вибору рослин згідно з бажаним дизайном. Кількість видів може бути різною, від одного єдиного до декількох десятків і не завжди більше видів означає краще. Найчастіше колекціонування великої кількості різнопланових рослин в одному акваріумі призводить до дизайну в стилі "город" і виглядає безглуздо. Набагато ефектніше виглядають групи рослин по 5-20 гілок кожного виду, ніж 20 видів по 1 гілці.

На ближній план зазвичай садять невисокі кущові рослини (наприклад буцефаландри, анубіаси, стаурогіни) які, розростаючись, не будуть заважати огляду решти композиції, або в акваріумах типу акваскейп часто використовують грунтопокривні види, створюючи суцільний килим чи окремі галявини.


Середній план виділяють яскравими червоними видами, пишними папоротями та рослинами з незвичайною формою листя або забарвленням.

 

Дальній план у гармонійній композиції, чи то акваскейп чи голландський акваріум має бути вищим за центральний, перекривати порожнечі і в той же час не бути громіздким. Для цього використовують довгостеблеві рослини з дрібним листом (ротали, людвігії, перистолистник, кабомба) висаджені густими групами. 

Особливу роль в акваріумному дизайні відіграють мохи.


Невибагливість та розмаїття форм роблять їх дуже популярними як серед новачків так і у професіоналів. Мохи прирощені на каміння та корчі надають декораціям природного вигляду, можуть бути як додатковими так і єдиними рослинами в акваріумі.