Водорості в акваріумі з рослинами. Профілактика розмноження.

Водорості - група простих одноклітинних і багатоклітинних організмів, що переважно живуть у водному та вологому середовищі. Розмножуючись утворюють численні колонії. У водоростей зустрічається вегетативне, безстатеве та статеве розмноження. Водорості повсюдно поширені в природі та беруть участь у багатьох глобальних процесах на нашій планеті, у тому числі у кругообігу кисню та азоту, харчуванні різних організмів та виробництві органічних речовин.

Водорості не мають коріння та поглинають поживні речовини з води всією поверхнею. В умовах прісноводного акваріума зустрічаються здебільшого зелені, синьо-зелені, червоні та діатомові водорості. Живий акваріум не може бути стерильним і містить колонії тих чи інших водоростей. Вони можуть виникнути як у молодому, так і в зрілому акваріумі. У невеликій кількості вони не завдають шкоди і можуть бути практично непомітні. Але спалах водоростей може згубно вплинути на якість води, здоров'я рослин і мешканців, а також на естетичний вигляд всього акваріума.


Рекомендації для профілактики розмноження водоростей: 


1. Підтримуйте чистоту в акваріумі. Своєчасна заміна води, прибирання зайвої органіки та якісна фільтрація зведуть до мінімуму причини розвитку водоростей. Так само остерігайтеся перегодівлі та перенаселення риби, креветок, равликів та інших мешканців.

2. Температура. Для більшості акваріумних риб, креветок та рослин оптимальна температура води варіюється в межах 22-26 градусів. 3.Освітлення. Часто саме неправильний світловий день є причиною водоростевого спалаху. Так, при нестачі освітлення є ризик розвитку діатомових водоростей, що покривають коричневим нальотом декорації, обладнання, листя рослин. Надлишок освітлення в сукупності з іншими факторами провокує до розмноження нитчасті та червоні водорості. Важливо підібрати як оптимальну тривалість світлового дня (6-10 годин на добу в більшості випадків), так і потужність освітлення та спектр.

4.Щільність посадки рослин. Як відомо рослини та водорості це вічні суперники за "місце під сонцем". Тому в густо засадженому травнику з усіма умовами для росту рослин проблеми з водоростями не так часто зустрічаються, їм просто бракує поживних речовин для розвитку, особливо коли є швидкорослі рослини в належній кількості.

5.Дієвою профілактикою розростання водоростей є акваріумні жителі, які ними харчуються. Серед таких помічників найбільш ефективні креветки Амано, равлики теодоксуси та неретини, сіамські водоростіїди та отоцинклюси. Вони не зможуть усунути причини виникнення водоростів та повністю очистити акваріум, але стримувати розмноження колонії водоростей їм під силу.