Буцефаландри в акваріумі

Буцефаландри (Bucephalandra) - рід вічнозелених болотних рослин з сімейства Ароїдні. У природі ростуть поблизу гірських струмків та водоспадів острова Борнео (Калімантан).


Завдяки своєму декоративному вигляду та різноманіттю забарвлень і форм ці рослини отримали величезну популярність серед акваріумістів усього Світу. Буцефаландри є окрасою будь-якого рослинного акваріума, будь то великий акваскейп чи нано акваріум.


В акваріумі буцефаландри здатні пристосовуватися до різних умов утримання. Можуть рости як в м'якій, так і в досить жорсткій воді. Люблять яскраве освітлення, але можуть добре себе почувати і в умовах півтіні. Підживлення вуглецем (СО2) сприятливо впливає на швидкість росту і зовнішній вигляд рослин, але буцефаландри можуть обходитися і без додаткової подачі. Вони так само не потребують великої кількості макро і мікро елементів, так як мають повільний обмін речовин та низьку швидкість росту. Але ці показники не повинні бути зовсім відсутні. Головною умовою для успішного утримання цих рослин в акваріумі є стабільність параметрів, вони не полюбляють доволі часті пересадки, різкі скачки pH і занадто багато органіки у воді. Тому догляд за акваріумом з буцефаландрами повинен бути своєчасним та регулярним.

Оптимальні параметри води в акваріумі з буцефаландрами:

Температура: 22-28 ℃

pH: 6-8

Gh: 5-20

kH: 0-15

Цікавою особливістю буцефаландр є цвітіння під водою. Відбувається це не дуже часто, в залежності від виду та умов утримання. Таке явище дуже порадує будь-якого власника цих прекрасних рослин. Квітка буцефаландри на довгому тонкому квітконосі схожа на квітку кали білого або рідше рожевого кольору. Початок обгорнутий покривалом може розвиватися кілька тижнів, а після розкриття руйнується і опадає досить швидко.

Буцефаландри мають багато спільного з анубіасами, це і будова кореневища і методи розмноження і не висока швидкість росту. Але варіації форми та кольору листа у буцефаландр набагато різноманітніші. Зустрічаються як світло-зелені, так і темно-сині і навіть бордові види з кольоровими переливами та відтінками. Яскравою особливістю є наявність білого крапу на листках. У одних видів він більш чітко виражений, у інших майже не помітний. Листова пластина може мати округлі, довгасті і зовсім вузькі форми з плоскими або гофрованими краями в залежності від виду. За своїми габаритами серед розмаїття буцефаландр зустрічаються як зовсім карликові види розміром дорослого куща в пару сантиметрів, так і набагато більші представники з довжиною листа до 15 см.

Фото наших рослин у період цвітіння:




Розведення буцефаландр в акваріумі:

В акваріумі буцефаландри розмножуються переважно вегетативно дочірніми відростками. Після формування на відростку 3-5 листків і декількох корінців його можна сміливо відокремлювати від материнської рослини і висаджувати окремо.

Буцефаландри можна садити прямо в грунт, але не поглиблюючи в нього різому (повзуче кореневище) інакше рослина може загинути. Найпопулярніший спосіб вирощування це закріплення буцефаландри на твердому субстраті, наприклад камені, вулканічній лаві, корчах, кокосовій шкаралупі та інших декораціях.

Для цього потрібно щільно примотати рослину волосінню або ниткою на місце посадки, не пошкодивши коріння та листя. Згодом відросток сам міцно приросте корінням до субстрату і розростаючись утворе пишні колонії. Такий метод дуже часто використовується в акваріумному дизайні і дає можливість створювати складні композиції задекоровані буцефаландрами.


У нашому каталозі представлено понад 60 різновидів Bucephalandra та цей список регулярно поповнюється новими видами. В наявності як прості, поширені, так і рідкісні види.

Зробивши покупку в інтернет-магазині Аквастіль ви отримуєте завжди якісні, здорові акваріумні рослини в надійній упаковці, а також кваліфіковані консультації та підтримку з усіх питань утримання рослинного акваріума.

Доставка по всій території України.